De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle schieten het noodlijdende museum de Fundatie opnieuw te hulp. Als de politiek akkoord gaat, willen ze jaarlijks 900.000 euro extra beschikbaar stellen. Eerder boekten ze ook al 1,8 miljoen euro aan noodsteun over voor de jaren 2024 en 2025.

De extra steun is nodig om het museum overeind te houden, schrijft RTV Oost.

De Fundatie geniet landelijke bekendheid, vooral door de huisvesting aan de rand van de middeleeuwse binnenstad. Het museum zit sinds mei 2013 in een neoclassicistisch pand met een grote glazen opbouw in de vorm van een wolk.

Vijftien jaar lang werd de Fundatie geleid door kunsthistoricus Ralph Keuning, die goedbezochte tentoonstellingen organiseerde, soms zelfs meerdere tegelijk.

Angstcultuur

Maar in 2020 bleek dat veel medewerkers van het museum grote moeite hadden met hun directeur. Zijn spraken over een angstcultuur. “Als hij het eenmaal op je gemunt heeft, dan valt het niet mee”, zei een medewerker. “Hij breekt je bij de benen af. Onvoorstelbaar.”

Aanvankelijk hield de raad van toezicht de directeur de hand boven het hoofd. Maar toen uit onafhankelijk onderzoek bleek dat sprake was van “uitgemergeld personeel” en “murw geslagen werknemers”, trad Keuning in juni 2022 terug.

Stijgende kosten

De bezoekersaantallen, toch al onder druk door corona, stortten toen helemaal in. Voor corona kwamen er zo’n 255.000 bezoekers per jaar, sinds Keunings vertrek zijn het er zo’n 150.000.

In 2023 leed het museum ondanks de jaarlijkse subsidie van 2,5 miljoen euro een verlies van 1,2 miljoen euro, ook door de stijgende energie- en loonkosten. Het voortbestaan kwam in gevaar.

De provincie en gemeente wisten dat te voorkomen door eenmalig 1,8 miljoen euro extra beschikbaar te stellen. Nu komt daar nog eens een bedrag van 900.000 euro per jaar bij als Provinciale Staten van Overijssel en de gemeenteraad van Zwolle akkoord gaan.

Grote publiekstrekker

De provincie en gemeente wijzen erop dat er een realistisch meerjarenplan ligt. Er wordt gemikt op zes tot acht tentoonstellingen per jaar, met in de herfst een grote publiekstrekker. Daarbij gaat het museum uit van tussen de 160.000 en 180.000 bezoekers

Bij het toekomstplan speelt trouwens ook een rol dat dat de provinciale kunstcollectie in beheer is bij het museum. Overijssel heeft gekeken of die elders ondergebracht zou kunnen worden, maar concludeert nu: “Er is geen andere partij die al deze taken (beheer, opslag, onderhoud, restauratie, actualiseren en exposeren) kan uitvoeren”.

Door Haluk