Hindoes in Nederland ervaren ervaren al langere tijd een zorgwekkende toename aan discriminatie vanwege hun geloof. Het gaat vooral om vijandige opmerkingen op sociale media, maar er zijn ook serieuze geweldsbedreigingen. De Hindoeraad Nederland heeft daarom een discriminatiemeldpunt opgezet. Binnen een dag zijn er al vijftig meldingen binnengekomen.

Van de vijftig melders zijn er minimaal acht voornemens aangifte te doen bij de politie, zegt voorzitter Shivan Bhoendie van de Hindoeraad. Zo zou er zijn gedreigd om met een groep naar mandirs – hindoegebedshuizen – te gaan om daar alle beelden van de goden kapot te slaan.

De hindoes zouden volgens aanvallen op sociale media “nog meer in koeienurine moeten baden” of “zichzelf moeten ophangen aan de slurf van die olifant”, een verwijzing naar de hindoegod Ganesh, die een olifantenhoofd heeft.

De raad was al langer in gesprek met de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) over het in kaart brengen van discriminatie van hindoes. In Nederland worden nog geen cijfers bijgehouden van hindoediscriminatie. Het besluit werd genomen na een bijeenkomst met leden uit de hindoegemeenschap en de NCDR afgelopen december.

De recente toename van hindoediscriminatie lijkt verband te houden met de escalatie in het conflict tussen India en Pakistan. Daarom kwam het opzetten van het punt in een stroomversnelling, zegt Bhoendie. “Veel mensen schrikken van de bedreigingen en weten niet wat ze moeten doen.”

Kashmir

Vorige maand openden terroristen het vuur op Indiase toeristen in Kashmir. Er vielen 26 doden. De schutters zouden de slachtoffers hebben gevraagd of ze hindoe waren en hen vervolgens hebben doodgeschoten.

India gaf buurland Pakistan de schuld. Dat land ontkent betrokkenheid. In reactie op de aanslag voerde India luchtaanvallen uit, waarbij tientallen doden en gewonden zijn gevallen.

Dat conflict lijkt ook een uitwerking te hebben in Nederland, “maar niet tussen Pakistaanse Nederlanders tegen Indiase Nederlanders”, zegt de voorzitter. Volgens hem wordt er in Nederland een religieus conflict van gemaakt. “Het is een conflict tussen twee landen. Toch worden Nederlandse hindoes bedreigd omdat ze hindoe zijn.”

De dreigementen zijn zo ernstig dat er al zeker één aangifte bij de politie ligt. Deze gaat over een filmpje dat op sociale media rondging waarin een vrouw verkondigt dat de ‘kutk*lies’ – een scheldwoord voor hindoestanen – niet te vertrouwen zijn. Ook zouden hindoestanen “zomaar Pakistan aanvallen”.

Bhoendie benadrukt dat het overgrote deel van de hindoes in Nederland vanuit de hindoestaanse gemeenschap uit Suriname is gekomen. Hindoestanen zijn nazaten van contractarbeiders die onder valse voorwendselen vanuit India naar voormalige Nederlandse koloniën zijn gehaald. Hindoestanen kunnen zowel hindoe als moslim zijn. Zij moesten op de plantages werken na de afschaffing van de slavernij in 1863.

‘Zionist’

De discriminatie uit zich niet alleen online. Een hindoeman van 70 uit Den Haag zou recent plots door zijn moslimbuurman zijn uitgemaakt voor ‘zionist’. “Het lijkt erop dat mensen denken dat omdat India en Israël bondgenoten zijn, het conflict in Gaza gerelateerd is aan het conflict in Kashmir. En dat dit zich vertaalt naar de Nederlandse hindoes”, aldus Bhoendie. “Maar dat heeft helemaal niets met ons te maken. Dat is een grote denkfout.”

De raad heeft een goede relatie met het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat hindoes veel sterkte wenst in deze gespannen tijd. “Er is in Nederland nooit een conflict op deze schaal geweest tussen hindoes en moslims”, zegt Bhoendie. Hij vindt deze toename dus ook erg zorgelijk. “Het zijn enkelingen die zeer haatdragende taal uiten”, aldus de voorzitter.

Voorzitter Muhsin Köktaş van het CMO zegt geen meldingen te hebben gehad vanuit de moslimgemeenschap over een oplaaiend conflict in Nederland. Hij staat in goed contact met de Hindoeraad.

De twee organisaties zouden jaren geleden al afspraken hebben gemaakt om religieuze conflicten uit het buitenland niet naar Nederland te halen. Köktaş zegt dat het CMO “vanzelfsprekend tegen elke vorm van discriminatie en geweld is”. “Geen enkele religie kan voorstander zijn van geweld, wij zijn tegen onrecht.”

Het meldpunt hindoediscriminatie zal open blijven en de meldingen verzamelen. Ze zullen meldingen die niet over religieuze discriminatie scheiden van de stapel. Uiteindelijk zullen ze de bevindingen delen met de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, die deze mogelijk zal overhandigen aan de regering.

Door Haluk