De nieuwe paus Leo XIV leidt vanochtend op zijn eerste volledige dag als kerkelijk leider zijn eerste mis. Dat doet hij om 11.00 uur in de Sixtijnse Kapel, in aanwezigheid van de kardinalen.

Een uur later verschijnt hij op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek, waar hij voorgaat in het middaggebed Regina Coeli, voor het wachtende publiek op het Sint-Pietersplein. Maandagochtend staat hij voor het eerst de pers te woord, meldt de persdienst van het Vaticaan.

Op het Sint-Pietersplein klonk gisteravond om 18.06 uur gejuich, toen de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel witte rook uitsloeg. Ruim een uur later stapte de 69-jarige Amerikaans-Peruaanse Robert Prevost het balkon van de Sint-Pietersbasiliek op, om de mensenmassa te begroeten als de 267e leider van de Rooms-Katholieke Kerk.

Kijk hier dat moment terug:

Op een persconferentie bevestigde de directeur van de persdienst dat de nieuwe paus met zijn naam, Leo XIV, “duidelijk en opzettelijk” verwijst naar paus Leo XIII. Die was van 1878 tot 1903 paus en stelde in die tijd een belangrijk pauselijk geschrift op, Rerum Novarum, waarmee hij de kerk in sociaal opzicht moderniseerde.

“Toen stond de wereld ook ontzettend op zijn kop, door de industriële revolutie, schrijnende armoede en de sociale onrust. Hij zag dat de katholieke gemeenschap daar antwoord op wilde”, zegt Anton de Wit, hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad. Met de naam Leo XIV verwijst Prevost naar de soortgelijke sociale vraagstukken die er nu in de wereld zijn. “En daar moet een sociaal antwoord op geformuleerd worden, een gelovig antwoord met oog voor medemenselijkheid.”

Hoewel Leo XIV zijn pontificaat op zijn eigen manier vorm zal geven, verwacht de Nederlandse kardinaal Wim Eijk geen grote veranderingen ten opzichte van zijn voorganger Franciscus. “Ik denk dat hij de lijn van de paus zoals die tot nu toe gevolgd is gewoon zal voortzetten. Ik verwacht niet ineens een revolutie of grote veranderingen. Daar is het geen type voor”, zegt Eijk.

In Peru zijn mensen in elk geval uitzinnig na de uitverkiezing van Prevost tot paus. Zijn Peruaanse identiteitskaart gaat rond op sociale media, met de hashtag #papaperuana: de paus is een Peruaan. Op andere foto’s staat Leo XIV tussen een berg aardappels: ‘papa’ is het Spaanse woord voor paus en voor aardappel, de nationale aardvrucht van Peru.

Door Haluk