Blokken, stampen en vele uren boven de boeken hangen: vandaag beginnen de centrale eindexamens voor middelbare scholieren. Voor havo-leerlingen staat natuurkunde op het programma, vwo’ers starten met Nederlands en vmbo’ers gl/tl hebben hun Engels examen.
Enkele tienduizenden vmbo-leerlingen zijn vorige maand al van start gegaan: scholen konden digitale eindexamens voor leerlingen van het vmbo basis- en kaderonderwijs al vanaf 1 april afnemen.
Ook leerlingen die schriftelijk staatsexamen doen, bijvoorbeeld leerlingen uit het speciaal onderwijs, zijn al begonnen.
Hele dagen blokken achter je bureau. Hoe zorg je dat je gefocust blijft en hoe voorkom je studieontwijkend gedrag? In Haarlem kunnen eindexamenleerlingen terecht in de kelder van het voormalige V&D-gebouw in het centrum. Hier is een rustige studieruimte geopend.
“Niet iedereen heeft thuis de ruimte of rust om zich goed te kunnen concentreren”, legt woordvoerder Yagmur Demir van de gemeente Haarlem uit. “De bibliotheek was vaak vol, vandaar dat we nu dit aanbieden.”
Een havo-leerling die druk aantekeningen maakt met zijn examenbundel Nederlands op tafel doet even zijn oordopjes uit. “Met noice-cancelling,” legt hij uit, “want anders hoor ik steeds de reclames van de winkel hierboven.” Toch zit hij liever hier te leren voor zijn examens dan thuis: “Op mijn kamer ga ik toch eerder op bed liggen dan aan mijn bureau zitten en hier is dat geen optie.”
Zijn buurvrouw, een bureau verderop sluit zich daarbij aan. “Mensen hier om me heen motiveren me om te leren voor de examens”, legt ze uit. En er is geen afleiding: “De telefoon leidt af, de omgeving ook, overal is afleiding, maar hier is dat niet.”
Of bijna niet. Want Mila, de lerares ademhalingsoefeningen, vraagt even om aandacht. De tweede sessie deze week, die door de gemeente wordt aangeboden, staat op het punt van beginnen.
Blijf gefocust
Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in focus. Hij raadt iedereen aan om in een prikkelvrije omgeving te gaan zitten, zoals een studiehal of een ander rustig plekje.
En leg die telefoon zo ver mogelijk weg. Je brein moet zo min mogelijk prikkels hebben. Elk berichtje of piepje haalt je uit je concentratie en het is daarna veel moeilijker om die focus weer te vinden.
Hij vergelijkt het met diëten met een pak koekjes naast je: “Ook dat werkt niet.” Dus leg die smartphone of laptop in een andere kamer.