De invoering van het nieuwe pensioenstelsel loopt zeker twee jaar vertraging op als deelnemers toch meer inspraak krijgen. Dit schrijft minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.
De Kamer had gevraagd om meer duidelijkheid over de gevolgen van een voorstel van regeringspartij NSC, Van Hijums eigen partij, om pensioendeelnemers alsnog het recht te geven niet mee te doen aan het nieuwe pensioenstelsel.
Een debat hierover eind april liep hoog op, waarbij voor- en tegenstanders elkaar harde verwijten maakten. Voorstanders van het nieuwe stelsel, zoals de VVD en D66, vinden het onbegrijpelijk dat na meer dan tien jaar overleg een regeringspartij in de eindfase alsnog een spaak in het wiel dreigt te steken.
Meer beleggingsrisico
De partijen en minister Van Hijum waarschuwden in dat debat dat door het plan van NSC-Kamerlid Joseph het nieuwe stelsel jaren vertraging kan oplopen. Dit zou alle pensioengerechtigden veel geld kosten, omdat er twee pensioenstelsels overeind gehouden zouden moeten worden als Joseph haar zin krijgt.
Maar Joseph en de voorstanders van haar plan, zoals BBB en PVV, delen die zorgen niet. Ze vinden dat de inspraak van pensioendeelnemers goed geregeld moet worden. Joseph waarschuwt dat in het nieuwe stelsel iedereen meer beleggingsrisico loopt. Ook voorziet ze rechtszaken van ontevreden pensioendeelnemers.
Vergaande gevolgen
In het debat bleef onduidelijk wat de ingeschatte gevolgen van het NSC-voorstel precies zijn. Van Huijm heeft dat nu dus op papier gezet en uit de brief wordt duidelijk dat de aanpassingen volgens zijn ambtenaren vergaande gevolgen hebben.
Een “aanzienlijk deel” van het voorbereidende werk moet worden overgedaan en allerlei wetten moeten worden aangepast. Ook moeten allerlei instanties, zoals de Raad van State, er opnieuw naar kijken.
Het is nog onduidelijk of het NSC-voorstel steun van een meerderheid in de Tweede Kamer haalt. Kleinere oppositiepartijen zoals Denk en de Partij voor de Dieren kunnen de doorslag geven en die hebben hun standpunt nog niet bepaald.
De stemming in de Tweede Kamer over het voorstel staat gepland voor komende dinsdag, 13 mei.