In Duitsland is Holocaust-overlevende Margot Friedländer (103) overleden. Dat heeft haar stichting bekendgemaakt. Tot op hoge leeftijd vertelde ze jongeren over wat haar en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog was overkomen. “We kunnen het niet veranderen, maar het mag nooit meer gebeuren”, was haar boodschap.
Friedländer werd in Berlijn geboren in een Joods gezin. Haar vader, moeder en broer werden in de Tweede Wereldoorlog vermoord in Auschwitz. Margot Friedländer kon aanvankelijk onderduiken, maar werd in 1944 alsnog opgepakt.
Ze werd naar doorgangskamp Theresienstadt in Tsjechië gebracht, waar ze tot het einde van de oorlog gevangen zat. Na de oorlog bleek dat al haar directe familieleden waren omgekomen en verhuisde ze naar de Verenigde Staten.
Het verhaal van Friedländer werd bekend door de Amerikaanse documentaire Don’t Call It Heimweh en door haar autobiografie. Toen ze 88 was, verhuisde ze terug naar Duitsland, waar ze lezingen ging geven op scholen. “Namens de slachtoffers die niet meer voor zichzelf kunnen spreken”, zei ze daarover.
Voor haar inspanningen kreeg ze vele prijzen en erkenning, waaronder de Walther Rathenau-prijs voor “buitengewoon internationaal politiek levenswerk” . Ook werd Friedländer in 2018 benoemd tot ereburger van Berlijn en stond ze vorig jaar op de cover van Vogue Duitsland.
In 2023 richtte ze de Margot Friedländer Stichting op, die een prijs uitreikt aan mensen die zich inzetten voor vrijheid en antisemitisme bestrijden. “We mogen nooit vergeten, maar herinneren alleen is niet genoeg. Daarom zet ik mij met mijn stichting in voor tolerantie en menselijkheid”, zei Friedländer dit jaar.