De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) en GroenLinks-PvdA pleiten opnieuw voor een landelijke aanpak voor cold cases. Momenteel gaat elke politie-eenheid anders met deze zaken om. Nabestaanden weten vaak niet of er achter de schermen überhaupt nog aan hun zaak wordt gewerkt, zeggen ze.
Naar schatting zijn er in Nederland tussen de 1300 en 1700 onopgeloste moordzaken. “De afgelopen twintig jaar is slechts 6 procent van de cold cases opgelost, dus het is hoog tijd voor een landelijke aanpak”, vindt Lena Olivier van de federatie.
Volgens de FNG is het bijvoorbeeld belangrijk dat alle cold cases centraal geregistreerd worden. Olivier: “Dan kan de politie op basis van kansrijkheid selecteren welke zaken worden opgepakt. Zo houden de nabestaanden hoop, maar geen valse hoop. Nu moeten zij altijd maar een beetje afwachten.”
Die onzekerheid veroorzaakt veel leed onder nabestaanden, zegt Olivier. “Je kunt je voorstellen dat als geliefden al twintig jaar niet weten wat er met het dossier aan de hand is, dat dat niet bijdraagt aan hun gezondheid. Het gaat hier niet over archiefstukken – we hebben het over hele families.”
Was Kamermeerderheid voor
Er wordt al jaren gepleit voor zo’n landelijke aanpak voor cold cases, ook door de Nederlandse Politiebond. In 2023 was daar zelfs een Kamermeerderheid voor. “Maar om de een of andere reden is dat nog steeds niet opgepakt”, zegt Tweede Kamerlid Songül Mutluer (PvdA/GL). “Daar moet nu verandering in komen.”
In Breda is vandaag de Cold Case dag, georganiseerd voor nabestaanden van onopgeloste moorden en vermissingen. Nabestaanden, politici, experts en medewerkers van de politie kunnen daar hun ervaringen uitwisselen.