Bijna een op de tien kinderen van 12 jaar heeft al eens gevapet. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

In het onderzoek zegt bijna 40 procent van de 12- tot en met 16-jarigen die vapen daaraan verslaafd te zijn. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks.

Ook kan een op de zeven moeilijk nee zeggen als hun een vape wordt aangeboden. Een op de zes geeft aan zich soms onder druk gezet te voelen om te vapen. Aan het onderzoek deden 1064 ouders en 760 kinderen van 12 tot en met 16 jaar mee.

Om het bewustzijn bij ouders over de gevaren van vapen te vergroten, start het kabinet vandaag de overheidscampagne ‘Nee tegen vapen’. Met de campagne roept staatssecretaris Karremans van Preventie ouders op om al vroeg met hun kinderen te praten over de gevolgen van vapen. “Dat een op de tien kinderen van 12 jaar al eens heeft gevapet, maakt heel duidelijk hoe serieus het probleem is”, zegt Karremans.

De vapes zijn volgens hem niet alleen giftig, ze verstoren ook de ontwikkeling van de hersenen en zijn zeer verslavend. “Vapes bevatten vaak veel nicotine, soms zelfs tot vierhonderd keer de hoeveelheid nicotine van een sigaret. Dus ook één keertje vapen is heel risicovol.”

‘Nee tegen vapen’

Nicotine is na heroïne en crack de verslavendste drug. “Daarom is het superbelangrijk dat ouders er op tijd thuis over praten met hun kinderen en samen nee zeggen tegen vapen”, zegt Karremans.

De voorlichtingscampagne is vandaag online en op de radio van start gegaan. Op neetegenvapen.nl staan tips voor ouders die het met hun kinderen in gesprek willen gaan over vapen.

De campagne is onderdeel van een breder actieplan tegen vapen. Het plan richt zich op het tegengaan van illegale handel, het voorkomen dat jongeren beginnen met vapen en het stoppen met stimuleren van vapen.

Kritieke toestand in ziekenhuis

RTL Nieuws onthulde vorige week op basis van eigen onderzoek dat in de afgelopen maanden zeker vijf mensen in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis belandden door het gebruik van vapes. Vier van hen lagen langere tijd in coma.

In 2024 belandden zeker veertien kinderen in het ziekenhuis nadat zij hadden gevapet.

In 2022 onderzocht NOS Stories de gevaren van het vapen in deze video:

Door Haluk