Vanavond barst in de Zwitserse stad Basel het Eurovisie Songfestival los, met de eerste halve finale waarin ook Nederland zijn opwachting maakt. Claude is met C’est La Vie als dertiende aan de beurt.
Claude is blij dat hij vanavond na maanden van voorbereiding eindelijk op het grote Eurovisie-podium te staan: “Vroeger keek ik die filmpjes, nu sta ik er zelf”. Hij hoopt dat vooral dat de emotie in z’n nummer overkomt op de kijkers in Europa.
De 21-jarige Claude zingt in C’est La Vie over z’n moeder, met wie hij op 9-jarige leeftijd vanuit Congo-Kinshasa naar Nederland vluchtte. “Zij heeft mij altijd meegegeven dat het leven niet altijd makkelijk is, maar dat je altijd lichtpuntjes moet proberen te zien.”
Afgelopen week kreeg Claude al een paar keer de kans om op het podium te oefenen. Na afloop van de tweede repetitie kwam er een kort filmpje online waarin niet alles toonvast was.
Terwijl de zanger de laatste maanden juist positieve reacties kreeg – ook na liveoptredens – volgde nu kritiek. Claude schrok en verwijderde z’n Instagram-account “om het allemaal niet mee te krijgen”.
Volgens de zanger was het gewoon een repetitie, bedoeld “om de puntjes op de i te zetten”. Wat hem betreft was er geen filmpje van online gekomen. “Wacht maar totdat jullie de hele act zien”, zei hij vol vertrouwen.
Het optreden van Claude begint klein met lang hetzelfde camerashot. En terwijl het nummer drukker wordt, gebeurt dat op het podium ook. Er komen twee dansers bij en om hem heen zitten drie violisten. Het optreden werkt toe naar een climax, maar eindigt juist weer klein met een spiegel waarin de 21-jarige Claude samen met de jonge Claude danst.
Welkom thuis
Het Songfestival keert dit jaar terug naar waar het allemaal begon: de eerste editie was in 1956 in Lugano. Mede naar een idee van de baas van de Zwitserse publieke omroep namen zeven landen het tegen elkaar op. Zwitserland ziet zichzelf daarom als de bakermat van het Songfestival. Op bordjes in de stad staan teksten als ‘Welkom thuis!’.
De uitzending van de eerste editie was een technologisch hoogstandje. Om een internationale uitzending mogelijk te maken, plaatsten Zwitserse technici nieuwe antennes op een Alpentop. Met een netwerk van antennes lukte het om de uitzending mogelijk te maken in zeven landen tegelijk.
69 jaar later dingen maar liefst 37 landen mee om de eerste plaats. Volgens de bookmakers heeft Zweden de beste papieren voor de winst. Een trio Zweedstalige Finnen bezingt de saunacultuur met een humoristisch folkliedje. In Zweden en Finland is Bara Bada Bastu al een grote hit, nu moet de rest van Europa volgen.
Ook Oostenrijk (een rockopera met technoclimax) en Frankrijk (een powerballad over verlies van dierbaren) gooien hoge ogen. Die volgen pas later in de week. Vanavond valt onder meer Estland op: Tommy Cash, een vriend van Joost Klein, neemt in zijn lied Italië op de hak. Ook België komt aan de beurt, met de stevige elektropop van Red Sebastian.
Trends dit jaar
Naast de vele beats (en weinig gitaren of folkloristische instrumenten) valt ook op hoeveel landen in de eigen taal zingen. Zo heeft Duitsland voor het eerst sinds 1998 een volledig Duitstalig nummer, Zweden zingt voor het eerst sinds 2013 niet in het Engels. Minder dan de helft van de nummers bevat Engels, meldde een fansite.
Niet iedere act was meteen geschikt voor uitzending. Serving Kant van Malta moest na een klacht van de Britten worden aangepast, omdat de naam van de beroemde filosoof in de oren van de Britten klonk als het het scheldwoord ‘cunt’. Ook de kleding van de Finse Erika Vikman, die in Ich komme over het bereiken van een hoogtepunt zingt, zou te seksueel geladen zijn.
Claude staat vanavond in de ‘gunstige’ eerste halve finale, met een kandidaat minder (15) dan bij de tweede halve finale donderdag (16) en met relatief weinig publiekslievelingen. Bookmakers schatten de kans dat Nederland doorgaat naar de finale op zaterdag op 94 procent.
Na alle incidenten van afgelopen jaar, zoals de diskwalificatie van Joost Klein, is er dit jaar van alles veranderd om de artiesten een betere ervaring te geven: