De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vindt dat de pleegzorg die Enver biedt “voor het grootste deel niet voldoet aan de eisen”. De problemen bij de jeugdzorgorganisatie in de regio Rotterdam zijn zo groot dat de instelling onder verscherpt toezicht is gesteld. “Verbetering is noodzakelijk.”
Enver is een van de organisaties die betrokken waren bij de pleegzorg van een 10-jarig meisje uit Vlaardingen. Zij werd door haar pleegouders ernstig mishandeld en vorig jaar mei zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Ze had hersenletsel en botbreuken en lag een tijd in coma.
Naar aanleiding van de misstanden rond het Vlaardingse meisje kwamen de IGJ en de Inspectie Justitie en Veiligheid in januari al tot de conclusie dat er grote fouten waren gemaakt. Enver stond daardoor onder extra toezicht van de twee inspecties.
Na dat onderzoek was er bij de IGJ grote bezorgdheid over de zorg voor andere jongeren bij Enver en daarom werd er de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de zorg.
Hoge werkdruk
Volgens de inspectie willen de medewerkers graag goede pleegzorg bieden, maar lukt dat niet door een te hoge werkdruk. De inspectie ziet risico’s, omdat de veiligheid van de pleegkinderen niet systematisch wordt afgewogen.
Verder worden richtlijnen en protocollen niet goed nageleefd en zijn de dossiers een rommeltje. Zo is niet duidelijk of er met pleegkinderen wordt gesproken zonder dat de pleegouders erbij zijn. Ook staan adviezen van gedragswetenschappers niet in het dossier.
Dit nieuwe rapport is dus opnieuw zeer kritisch en reden voor de inspectie om een stap verder te gaan en Enver onder verscherpt toezicht te stellen.
Enver zegt de kritische conclusies van de inspectie te herkennen. “Pleegkinderen en hun ouders moeten erop kunnen rekenen dat zij goede hulp op een veilige plek krijgen”, schrijft de organisatie in een reactie die aan het inspectierapport is toegevoegd.
De pleegzorgorganisatie begeleidt momenteel bijna 1300 kinderen bij ruim 900 gezinnen. Enver heeft een plan gemaakt dat de problemen moet oplossen. Het heeft daarvoor van de inspectie negen maanden de tijd gekregen.
William Schrikker Stichting
De inspectie is positief over het verbeterplan, maar vraagt zich af of de “termijnen haalbaar en realistisch zijn”. Zo staat in het rapport dat het bestuur geen goed zicht heeft op processen binnen de organisatie. Dat maakt het “moeilijk om te leren van ervaringen”.
Bij de pleegzorg voor het meisje uit Vlaardingen was naast Enver ook de William Schrikker Stichting (WSS) betrokken. Ook die stichting kreeg in januari veel kritiek van de inspecties. Een onderzoek van de IGJ loopt nog. WSS begeleidt 7000 kinderen.