De Europese Commissie haalt de bezem door het woud aan regels waar boeren in de Europese Unie aan moeten voldoen. Ook komt de Commissie met geld voor kleine boeren en met de belofte dat de handhaving van de regels een stuk soepeler zal worden in de toekomst.
De Europese Commissie presenteerde vanmiddag dit pakket aan maatregelen dat het werk van boeren in de EU gemakkelijker zou moeten maken.
Minder regels voor kleinere boeren
De jaarlijkse toelage voor kleine boeren wordt verdubbeld van 1250 euro per hectare naar 2500 euro. Deze groep boeren hoeft ook aan minder milieueisen te voldoen. Biologische boeren zullen automatisch in aanmerking komen voor subsidies, zonder dat ze opnieuw moeten bewijzen dat ze aan allerlei milieueisen voldoen. En bij de handhaving van de EU-regels introduceert de Commissie een nieuw principe: op het boerenerf zelf maximaal één controle per bedrijf per jaar.
Het nieuwe beleid van de Commissie is vooral gericht op steun aan kleinere boeren. Zo kunnen zij ook 50.000 euro subsidie krijgen om te investeren in de concurrentiekracht van hun bedrijven.
“Boeren in de EU worden geconfronteerd met een zware administratieve last, die vaak niet aansluit bij de realiteit op het land”, zo concludeert de Commissie. De milieuregels en de strenge handhaving daarvan zouden volgens de Commissie leiden tot minder begrip voor de regels. Boeren zouden door de regels ook weerhouden worden van de noodzakelijke investeringen.
De nationale overheid moet ervoor zorgen dat digitale systemen beter op elkaar aansluiten, zodat gegevens slechts een keer hoeven worden ingevuld. Ook de regels voor het omploegen van grasland worden versoepeld. Nu nog moeten boeren na maximaal vijf jaar hun grasland omploegen, omdat het anders als permanent grasland wordt aangemerkt. Die termijn wordt verlengd naar zeven jaar.
Fonds voor klimaatschade
Boeren in Europa krijgen door de klimaatverandering steeds vaker te maken met de gevolgen van de wereldwijde temperatuurstijging. De Europese Commissie stelt daarom voor dat lidstaten nationale crisisfondsen mogen oprichten om boeren te helpen die geconfronteerd worden met klimaatschade door natuurrampen zoals stormen, overstromingen en natuurbranden. Lidstaten kunnen EU-subsidies gebruiken om boeren te compenseren voor de geleden schade.
Europees Parlement aan zet
De voorstellen van de Commissie moeten nog worden goedgekeurd door de Europese lidstaten en het Europees Parlement. De grootste fractie in het Parlement, die van de christendemocraten, is blij met de voorstellen. “We moeten kijken naar wat boeren wél mogen doen, niet alleen maar wat niet kan. Goed dat deze Eurocommissaris daarmee bezig is”, zegt Europarlementariër Ingeborg ter Laak van het CDA.
Kritiek is er ook op de plannen en die komt vooral van de linkse partijen. “De Commissie wil vooral EU-landen meer flexibiliteit geven om regels nationaal in te vullen”, zegt Bas Eickhout van GroenLinks-PvdA. “Het is maar de vraag of boeren hier echt mee geholpen worden, maar één ding is duidelijk: EU-landen zullen het milieu in elk geval niet beter gaan beschermen.”
De plannen voor de landbouw zijn onderdeel van een reeks voorstellen van de Europese Commissie om de regelgeving in Europa te versimpelen. Eerder al kwam de Commissie met voorstellen voor de versimpeling van de regels voor maatschappelijk ondernemen. Binnenkort volgen nog plannen voor de defensie-industrie en het midden- en kleinbedrijf.