De Wageningen University & Research (WUR) moet bezuinigen, mede omdat ze minder geld krijgt van de overheid. In totaal verdwijnen er de komende jaren zeker 130 tot 180 banen, heeft de universiteit bekendgemaakt.
“Dit gaat echt om banen van mensen”, zegt Sjoukje Heimovaara, voorzitter van de Raad van Bestuur, tegen Omroep Gelderland. “Maar we moeten ingrijpen. Dat is het gevolg van ministeriële besluiten om te bezuinigen.”
Het kabinet bezuinigt een half miljard euro op het hoger onderwijs en de wetenschap. De universiteit zegt dat ze vanaf 2028 jaarlijks ongeveer 80 miljoen euro minder krijgt voor onderwijs en onderzoek. Dat is zo’n 10 procent van het totale inkomen. Om daarop voorbereid te zijn, grijpt de universiteit nu al in met een eerste bezuinigingsronde van 35 miljoen euro.
De bezuinigingen van het kabinet zijn niet de enige reden waarom de WUR geld wil besparen. Volgens de universiteit speelt ook mee dat bedrijven en instanties minder geld over hebben voor WUR-onderzoek. “Daarnaast dalen de studentaantallen in Nederland en stijgen de loonkosten.”
Ondersteunende diensten
De Raad van Bestuur sprak vandaag met medewerkers over de plannen. De bezuinigingen raken vooral de ondersteunende diensten, zoals Communicatie, HR en de facilitaire diensten. Dat gaat heel veel pijn doen, zegt Heimovaara. “We gaan het op veel plekken merken. De facilitaire diensten, alles rond gebouwen en IT, maar ook de hulp die mensen krijgen bij hun werk, wordt minder.”
De WUR probeert studenten zoveel mogelijk te ontzien, maar “ze zullen het ongetwijfeld gaan merken”, zegt Heimovaara. Ze benadrukt dat de kwaliteit van het onderwijs er niet onder mag lijden.
Geen uitstel
Hoe de WUR de resterende 45 miljoen gaat bezuinigen, is nog niet besloten. Daarvoor moet eerst duidelijk worden waar precies minder financiering voor komt. “We stellen niks uit. Zodra we weten waar minder geld voor beschikbaar komt, gaan we daar bezuinigen”, zegt Heimovaara.
Volgens haar gebeurt dat nu al bij onderzoeken naar voedselsystemen in onder andere Afrika. “Daar is nu veel minder geld voor beschikbaar vanuit Buitenlandse Zaken en Medicaid. Daar verliezen onderzoekers nu al hun baan.”
Welke banen definitief geschrapt worden, zegt de Raad van Bestuur nog niet. Dat gebeurt pas wanneer de ondernemingsraad advies heeft gegeven. “Het zal voor mensen wel een indicatie geven wat het voor hen betekent. Maar de ondernemingsraad is nu aan zet”, aldus Heimovaara.
Maatregelen bij andere universiteiten
Ook andere universiteiten hebben bekendgemaakt dat ze gaan snijden in het personeel. Eerder werd duidelijk dat bij de Universiteit Twente in Enschede ruim veertig medewerkers worden ontslagen. Bij University College Roosevelt in Middelburg verloren twintig mensen hun baan, een kwart van de medewerkers.
Ook bij de Open Universiteit in Heerlen zijn banen geschrapt en ook de Vrije Universiteit Amsterdam moet snijden in het personeel. De universiteiten in Utrecht en Leiden willen stoppen met sommige studies.