Woonminister Keijzer wil alleen de huur bevriezen van de ongeveer 1,5 miljoen sociale huurwoningen van woningcorporaties. Bewoners van een woning van particuliere verhuurders moeten de komende twee jaar wél rekening houden met een huurverhoging. Het blijkt volgens Keijzer te ingewikkeld te zijn om ook daar een huurbevriezing in te voeren. Zo’n 500.000 huurwoningen zijn in handen van particulieren.
Keijzer heeft vandaag in de ministerraad gesproken over de huurbevriezing en daar is besloten dat het stoppen van de jaarlijkse huurverhoging niet voor alle sociale huurwoningen zal gelden. Ze erkent dat dit niet rechtvaardig aanvoelt, maar het is volgens haar niet mogelijk om particuliere verhuurders hun inkomsten af te nemen. “Het is particulier bezit, dat kun je niet zomaar doen.”
Korte tijd
Na afloop laat Keijzer ook duidelijk haar twijfels doorschemeren over of het wel lukt om het beleid op tijd in te laten gaan. Het wetsvoorstel moet dan op 30 juni in de Staatscourant staan en daarvoor moet de Raad van State een advies geven en de Eerste en Tweede Kamer het goedkeuren. “Het is een ongelooflijk korte tijd.”
Opvallend is ook dat Keijzer duidelijk maakt dat ze opnieuw om tafel wil met de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB over hun wens om de huren te bevriezen voor de sociale huursector in 2025 en 2026. Ook heeft ze nog geen extra geld gevonden dat woningcorporaties nodig hebben ter compensatie.
Na afloop van de ministerraad sprak Keijzer over een “ongemakkelijk” proces dat “knap ingewikkeld” wordt.
Wens
Keijzer reageerde in april al niet enthousiast toen ze te horen kreeg dat de coalitie tijdens de nachtelijke marathononderhandeling over de voorjaarsnota akkoord ging met een huurbevriezing voor sociale huren voor twee jaar. Het was een belangrijke wens van PVV-leider Wilders om minima te helpen. Na de uitkomst van de voorjaarsnota-afspraken zei ze: “Had ik dit liever anders gezien? Ja natuurlijk.”
Al vrij snel werd duidelijk dat er nogal wat haken en ogen zitten aan die gewenste huurbevriezing. De woningcorporaties reageerden boos en dreigen naar de rechter te stappen vanwege geschonden afspraken. Zij benadrukken dat de overheid hun vraagt om de woningnood aan te pakken met nieuwbouw, terwijl ze door de huurbevriezing miljarden euro’s aan inkomsten van hun 1,5 miljoen huurders mislopen. Er is wel een compensatie van 1 miljard euro beloofd, maar dat is volgens de corporaties te weinig.
Compensatie
Een ander probleem voor Keijzer is de huurbevriezing van sociale huurwoningen van particuliere verhuurders, volgens haar zo’n 350.000 huurders. Daar hebben de coalitiepartijen niet aan gedacht en ook geen compensatie voor afgesproken. De uitvoering zou ook buitengewoon complex zijn. De overheid zou dan voor elke particuliere verhuurder een compensatie moeten regelen en dat is te ingewikkeld.
Vanwege de tijdsdruk heeft ze nu haar plan naar de Raad van State gestuurd. “Aan mij gaat het niet liggen”, aldus Keijzer.