Door een idee van de lokale vogelwacht is de overlevingskans van weidevogels bij het Friese Sexbierum een stuk groter geworden. De broedende vogels worden sinds kort beschermd door zelfgemaakte nestbeschermers. En dat lijkt te werken.

De nestbeschermers zijn gemaakt van betonijzer en kippengaas. Arend Kuiper en Cor Aardema van de vogelwacht Franeker en omgeving hebben een tiental ijzeren kooien geplaatst op nesten van weidevogels als de kievit, grutto en scholekster. Het idee komt uit Noorwegen. Daar hebben nestbeschermers volgens Aardema en Kuiper goede resultaten behaald.

“We hebben hier regelmatig een vos in het gebied”, zegt Aardema tegen Omrop Fryslân. “De jager kon de vos dit jaar niet schieten en ik hoorde van een kooi die ze in het buitenland inzetten. We wilden kijken of dat bij ons ook werkte.”

Tussen de spijlen door

De spijlen van de nestbeschermer zijn gemaakt van betonijzer en op het dak zit kippengaas. Met speciale ankers kunnen de kooien in de grond worden vastgezet. De vogels passen net tussen de spijlen door, maar voor een vos zijn ze te smal. Ook andere roofdieren als katten en buizerds worden zo geweerd.

De vogelwacht heeft de nesten laten maken door een bouwbedrijf uit Franeker. “Het gaas werkt ook als prikkeldraad, waardoor de vos zijn neus openhaalt”, legt eigenaar Claas Frankena uit. “Dat is een van zijn belangrijkste organen om voedsel te vinden en daarom laat hij het nest met rust.”

Alle eieren die in de omgeving van Sexbierum onder een nestbeschermer lagen, zijn uitgekomen. Wat Aardema betreft, is de proef geslaagd. Er moeten dan ook meer nestbeschermers komen, vindt hij. “Dit werkt en het zou mooi zijn als de provincie en de Bond van Friese Vogelwachten hierin willen investeren.”

Wel vindt hij dat het ontwerp wat lichter gemaakt kan worden. De constructies wegen zo’n 7 kilo per stuk en moeten soms kilometers over het land worden vervoerd.

Ook Kuiper is enthousiast en wil meer nestbeschermers in het land. “Als we niks doen, zijn alle eieren verdwenen en is ons werk voor niks geweest. We zijn blij dat alle eieren uitkomen, maar we hebben nu te weinig nestbeschermers en dat is minder hoopvol.”

Door Haluk