Premier Netanyahu stelt dat er, na een blokkade van 2,5 maand, weer wat noodhulp naar Gaza mag gaan. Hij spreekt van “een basishoeveelheid voedsel”, maar het is onduidelijk wat daarmee wordt bedoeld.

Sinds begin maart laat Israël geen voedsel of andere humanitaire hulp de Palestijnse enclave meer binnen. Hulporganisaties zeggen dat de voorraden op zijn. Alleen al bij duizenden kinderen is acute ondervoeding vastgesteld. De blokkade is een van factoren waarom onderzoekers spreken van genocide door Israël in Gaza.

Netanyahu stelt dat er per direct weer wat noodhulp wordt toegestaan op aanbeveling van het leger. De premier wil naar eigen zeggen een “hongercrisis voorkomen” die het offensief tegen Hamas “in gevaar zou brengen”. Het leger is dit weekend een nieuw offensief begonnen, waarbij honderden Palestijnse doden zijn gemeld.

‘Tijdelijk via oude methode’

Het is onduidelijk op welke manier Israël de toevoer van noodhulp van plan is te hervatten. Een anonieme functionaris zegt tegen Israëlische media dat er “tijdelijk” weer via de oude methode goederen worden geleverd. Over een week zou het nieuwe en omstreden distributiesysteem van Israël in werking worden gesteld.

Volgens Netanyahu wordt er nu alles aan gedaan om te voorkomen dat het voedsel in handen komt van Hamas. De premier heeft het besluit om de noodhulp tegen te houden voor de hele bevolking van Gaza altijd gepoogd te rechtvaardigen door te zeggen dat Hamas de voorraden zou stelen. Daarop kwam het Israëlische regering met een plan om zelf de noodhulp te gaan distribueren.

Hamas heeft een onbekend aantal mensen geëxecuteerd die voedsel uit gaarkeukens zouden hebben gestolen. De militante beweging stelt dat het ging om gewapende mensen die door Israël waren gestuurd.

‘Besluit genomen onder druk VS’

Israël staat internationaal zwaar onder druk om de blokkade op te heffen. Volgens de Israëlische nieuwssite Ynet is het huidige besluit genomen op aandringen van de VS.

Ook vanuit Nederland is de blokkade veroordeeld, door minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp. “De blokkade druist in tegen het internationaal humanitair recht”, zei Veldkamp deze maand. “Je hebt het recht om jezelf te verdedigen, maar de proporties lijken nu volledig zoekgeraakt.” Hij riep op tot een Europees onderzoek.

Massaprotest in Den Haag

In Den Haag was gisteren een massaprotest tegen hoe de Nederlandse regering zich opstelt in de Gaza-crisis. Zo’n tienduizenden demonstranten riepen het kabinet op tot actie tegen de Israëlische schendingen van het oorlogsrecht.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Netanyahu wegens het inzetten van honger als oorlogsmethode aan het begin van de oorlog in Gaza. De premier verwerpt deze beschuldigingen als vooringenomen.

Door Haluk