Bij het zinken van een migrantenboot in het Kanaal is afgelopen nacht een dode gevallen. Verder werden er 61 migranten uit het water gered, schrijft de zee-autoriteit van Frankrijk die het Kanaal overziet in een persbericht.
De Franse autoriteiten kregen in de nacht de melding van het vertrek van een migrantenboot, die was vertrokken naar het Verenigd Koninkrijk. De boot bleek overvol en kwam al snel in de problemen, waarna die brak en zonk.
Er werden meerdere speedboten ingezet om mensen snel uit het water te halen. Voor een vrouw kwam die hulp te laat: ze dreef bewusteloos in het water en werd aan boord van een Frans reddingsschip doodverklaard.
Een moeder en kind werden met onderkoelingsverschijnselen via een helikopter naar een ziekenhuis in Boulogne-sur-Mer worden gebracht. Ook de Britse kustwacht hielp mee bij het uit het water halen van de migranten.
Recordaantal overtochten
De Franse zee-autoriteit waarschuwt in een persbericht voor de gevaren van de overtocht: het Kanaal is een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld en het weer is er vaak ongunstig, met gemiddeld 120 dagen per jaar met windkracht zeven of hoger. “Het is dan ook een bijzonder gevaarlijke sector van de Noordzee, zelfs als de zee kalm lijkt.”
Het neemt niet weg dat steeds meer migranten het Kanaal oversteken, meestal in te kleine en overvolle boten. Britse media schrijven dat er dit jaar zeker tien migranten zijn omgekomen bij pogingen het Verenigd Koninkrijk te bereiken vanuit Frankrijk.
Volgens cijfers van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn sinds het begin van dit jaar zeker 12.000 mensen het Kanaal overgestoken. Dat aantal ligt ruim 40 procent hoger dan een jaar geleden, schrijft de BBC.
Sinds 2018 worden de overtochtcijfers bijgehouden en niet eerder staken er zoveel migranten in kleine boten het Kanaal over in de eerste vier maanden van dit jaar. De Britse premier Starmer zwoer de strijd aan te gaan met mensensmokkelbendes die de migranten op de boten zetten: de problematiek moet volgens hem als terreur worden bestempeld en internationaal worden bestreden.