‘Haal het eraf’. Zo heet de nieuwe wet waar de Amerikaanse president Donald Trump gisteren met de bekende zwarte stift een handtekening onder zette. Door middel van de Take It Down Act wil de Amerikaanse regering het verspreiden van ongewenste AI-gegenereerde deepfakes en ‘wraakporno’ bestrijden.
Veel staten hadden al soortgelijke wetten, maar verschilden nogal in de aanpak en het opleggen van straffen. De nieuwe wet geeft meer duidelijkheid en biedt meer bescherming aan de slachtoffers.
Zo staan er zwaardere straffen op het verspreiden van intieme beelden die zonder toestemming van de gefilmde personen zijn gemaakt. Iedereen die zich hieraan schuldig maakt, hangt een gevangenisstraf van maximaal drie jaar boven het hoofd.
Daarnaast verplicht de wet socialemediaplatformen en websites om de beelden sneller weg te halen. Dit moet binnen 48 uur na de eerste melding van het slachtoffer zijn gedaan. Online platformen krijgen een jaar de tijd om een protocol hiervoor op te stellen. Grote technologiebedrijven zoals Meta, Tiktok en Google zijn een paar van de meer dan honderd organisaties die de nieuwe wet ondersteunen.
Het Witte Huis had een speciale bijeenkomst in de rozentuin georganiseerd, waar first lady Melania Trump en veel Congresleden bij aanwezig waren. Volgens de president kan de wet niet snel genoeg worden uitgevoerd. “Met de opkomst van AI-beeldgeneratie zijn talloze vrouwen lastiggevallen met deepfakes en andere expliciete afbeeldingen die tegen hun wil werden verspreid. Het is gewoon vreselijk fout. Vandaag maken we het volledig illegaal.”
Taylor Swift en AOC
Bekende slachtoffers van de deepfakes zijn popster Taylor Swift en het Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez. Van Swift gingen vorig jaar expliciete nepbeelden rond op het platform X. Tegen de tijd dat X de beelden had verwijderd, waren ze al 47 miljoen keer bekeken.
Van Alexandria Ocasio-Cortez, bekend als AOC, doken op datzelfde platform soortgelijke beelden op. “Het is een schok om beelden van jezelf te zien waarvan iemand zou kunnen denken dat ze echt zijn”, vertelde ze in maart 2024 aan het tijdschrift Rolling Stone. “Het loopt parallel met dezelfde intentie als fysieke verkrachting en aanranding. Deepfakes zijn absoluut een manier om gewelddadige vernedering van anderen te digitaliseren.”
Deze twee beroemdheden werden door Trump niet aangehaald als slachtoffers. In plaats daarvan stond de 15-jarige Elliston Berry als slachtoffer centraal. Ze was 14 jaar oud toen een klasgenoot aan de haal ging met een foto van haar. Door gebruik van kunstmatige intelligentie werd haar foto omgezet in een nep naaktfoto en verspreid via Snapchat. “Het is echt verbazingwekkend hoe deze vreselijke situatie nu wordt omgezet in iets goeds,” zei ze tijdens de ceremonie.
Zorgen over interpretatie
Wat opvalt aan de nieuwe wet is dat deze breed wordt gesteund door zowel de Democraten en Republikeinen. Vorige maand stemden 409 leden van het Huis van Afgevaardigden voor en twee leden tegen. Ook in de Senaat was er nauwelijks weerstand.
Dit is pas de zesde wet die Trump heeft ondertekend in zijn tweede termijn als president. In zijn vorige termijn stond de teller rond deze tijd op 35 ondertekende wetsvoorstellen. Dit keer regeert hij vooral via presidentiële decreten.
Melania Trump mengt zich zelden in de politiek, maar had voor deze nieuwe wet wel veel aandacht. Ze beschreef kunstmatige intelligentie en sociale media als het nieuwe digitale snoepgoed voor de jonge generaties. “Even verslavend, maar in tegenstelling tot suiker kunnen deze nieuwe technologieën als wapen worden ingezet en zelfs dodelijk zijn.”
Niet iedereen is blij met de nieuwe wet. Activisten die strijden voor de vrijheid van meningsuiting en digitale rechtenorganisaties vrezen dat de wet te breed kan worden geïnterpreteerd. Ze zijn bang dat online platformen ook legitieme beelden van het internet af zullen halen en dat de kans op censuur zo wordt vergroot.