Het beleid van het Nederlandse kabinet is kortzichtig en te zeer gericht op het op peil houden van de koopkracht van groepen. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een jaarlijkse diagnose van de economie van landen.

Het IMF stelt bijvoorbeeld dat het bevriezen van de huren van sociale huurwoningen en het verlagen van brandstofprijzen een opsteker is voor sommige groepen op de korte termijn, maar op de lange termijn meer kwaad dan goed doet voor de Nederlandse economie.

Het kabinet zou juist grootschalige investeringen moeten doen zodat de Nederlandse economie op lange termijn duurzaam kan groeien. Als voorbeelden noemt het IMF investeringen in het onderwijs, de infrastructuur en de capaciteit van het stroomnet.

“De economie toekomstbestendig maken vraagt om beleid dat knelpunten aanpakt en de leveringscapaciteit vergroot, en dat op een manier die voor duurzame groei zorgt”, aldus Fabian Bronhorst van het IMF in een verklaring.

Dat het kabinet minder is gaan investeren in onderwijs en wetenschappelijk onderzoek staat volgens het fonds haaks op een competitieve economie die duurzaam kan groeien.

Wel goede belastingplannen

Veel dingen gaan wel goed in de Nederlandse economie, concludeert het IMF. Zo is de werkloosheid laag en is de koopkracht weer hersteld na de coronajaren.

Het fonds verwelkomt ook de geplande versimpelingen van de belastingregels, onder meer voor de vermogensbelasting en de btw. Die zullen volgens het IMF leiden tot minder regeldruk voor burgers en bedrijven, minder administratie bij de fiscus en meer belastinginkomsten voor de overheid.

Door Haluk