Veel meer bedrijven dan gedacht ondervinden schade door cybercriminaliteit. Een op de vijf bedrijven had vorig jaar jaar schade. Bij grote bedrijven was dat bijna 30 procent, zegt ABN Amro, dat onderzoek deed naar de impact van cyberaanvallen op het Nederlandse bedrijfsleven.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bedrijven zelf de risico’s nog altijd niet goed inschatten.

De schade kan per incident honderdduizenden euro’s belopen, maar de schade is vaak niet alleen financieel. “We zien dat 8 procent financiële schade heeft geleden maar je kunt ook denken aan het verlies van klantendata of reputatieschade”, zegt Julia Krauwer, sectorspecialist technologie bij ABN Amro

De politie waarschuwde begin dit jaar voor ransomware-aanvallen die steeds vaker plaatsvinden. Cybercriminelen proberen dan data in handen te krijgen om een bedrijf te chanteren met het dreigement deze data op straat te gooien als er niet betaald wordt.

Risico’s worden onderschat

Toch denken veel ondernemingen hun veiligheid wel op orde te hebben. Ook denken ze dat de dreiging voornamelijk komt van individuele hackers. Maar volgens ABN Amro laten de laatste nieuwsberichten iets anders zien.

De aandacht van hackers lijkt ook te worden verlegd naar het mkb. En juist daar schatten ondernemingen de risico’s volgens ABN Amro nog vaak niet goed in. Ze hebben vaak wel geïnvesteerd in een firewall maar nog niet in de detectie van inbraken. Ook hebben maar weinig mkb’ers een plan voor wanneer ze gehackt worden. “We zijn zo sterk als de zwakste schakel. Een hele keten kan schade ondervinden als een partij wordt aangevallen door cybercriminelen”, aldus Krauwer.

Europese regels dwingen bedrijven vanaf dit jaar om hun cyberveiligheid op te schroeven. Krauwer vraagt zich af of bedrijven weten wat deze nieuwe regels van hen vragen. “Bedrijven moeten zich wel bewust zijn dat deze nieuwe regels vanaf dit jaar gelden. Dat geldt ook voor de kleinere toeleveranciers.”

Door Haluk