Aan de Krommedijk gaan de voetballers van FC Dordrecht niet gebukt onder spanning of torenhoge verwachtingen. Promotie naar de eredivisie is een kwestie van mogen, niet van moeten. “Wij hebben eigenlijk alleen maar wat te winnen”, zegt aanvoerder Jari Schuurman. “Dat is wel een lekkere druk om mee te spelen.”

FC Dordrecht droomt van een terugkeer in de eredivisie. De 2-1 zege op Willem II in de heenwedstrijd van de halve finales biedt de ‘Schapenkoppen’ een mooie uitgangspositie voor de return, zaterdag in Tilburg.

De play-offs om promotie naar de eredivisie zitten boordenvol verrassingen. Grote clubs als ADO Den Haag, De Graafschap en Cambuur delven het onderspit. Het zijn de ‘kleintjes’ die excelleren.

Motiverende druk

Het maakt dat de uitgangspositie van FC Dordrecht volgens trainer Melvin Boel verschilt van die van tegenstander Willem II. “Iets wat je niet móét, geeft een motiverende druk. Dat is heel anders wanneer je wél moet. Willem II is het verplicht aan zichzelf om in de eredivisie te blijven, met hun begroting en hun spelersgroep. Zij zijn 90 minuten verwijderd van degradatie.”

Ambitie en bescheidenheid gaan aan de Krommedijk hand-in-hand. Het stadion is klein van stuk. Algemeen directeur Hans de Zeeuw houdt kantoor in een keet achter de tribunes. “Dat is prima voor mij, het is goed genoeg, hoor.”

De Zeeuw weet inmiddels hoe de club met beperkte middelen tot prestaties kan komen. “Een paar jaar geleden zijn we een heel andere weg ingeslagen met een investeerder erbij en een goede samenwerking met Feyenoord.”

‘Win-winsituatie’

De grootmacht van Rotterdam-Zuid stalt talenten en aangekochte ‘high potentials’ in Dordrecht om ze daar te laten rijpen. “Het is een soort businessmodel geworden. Het is de bedoeling dat die jongens ooit Feyenoord 1 gaan halen. Maar als dat niet zo is en ze verkocht kunnen worden aan een andere club, is het ook een win-winsituatie.”

Maar de belangrijkste verklaring voor het succes is volgens De Zeeuw misschien wel dat de club te allen tijde de rust bewaart. “Ik vind oprecht dat er zoveel gekkigheid is in het voetbal, door puur onverantwoord beleid.”

Dat presteren óók zonder gekkigheid kan, bewees FC Dordrecht vorig seizoen, toen Michele Santoni de club naar de vierde plaats in de eerste divisie loodste. De Italiaanse trainer vertrok, net als een heel contingent spelers. Zijn plaats werd ingenomen door Boel, die op nul moest beginnen.

“We verloren achttien spelers. Toen heb ik in samenspraak met de directie bepaald waar wij voor staan. De wens is om te winnen en zo hoog mogelijk te eindigen. Maar we willen vooral ook aantrekkelijk voetbal spelen, zodat we waarde op het veld kunnen creëren om spelers te verkopen. Dus zijn we een hele moderne speelwijze gaan hanteren met hoge pressing en goed positiespel aan de bal. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Het gevolg was dat Boel in de winterstop opnieuw vijf spelers zag vertrekken. “Dat deden we tegen een absoluut transferrecord, dus dat was goed. Maar daarna moet je gewoon weer spelers inpassen.”

Genoeg aan gelijkspel

Zaterdag heeft FC Dordrecht tegen Willem II aan een gelijkspel genoeg om de finale van de play-offs te bereiken, waarin Telstar of FC Den Bosch de tegenstander is. De mogelijkheden mogen bij FC Dordrecht dan beperkt zijn, de spelers zien de eredivisie wel opdoemen als een stip aan de horizon.

“Ik denk dat het publiek al heel tevreden is met waar we nu zijn”, zegt aanvoerder Schuurman. “Maar als je zo ver bent, dan wil je ook meer.”

Als de ‘Schapenkoppen’ daadwerkelijk hun rentree maken op het hoogste niveau, dan weet directeur De Zeeuw waar zijn club staat.

“Mocht het gebeuren, dan zijn we er nooit klaar voor. We hebben een heel kleine begroting, mede door het kleine stadion. Maar datzelfde probleem heeft Telstar. En ook FC Den Bosch zal best moeite hebben. Maar voor ons alle drie geldt: we gaan het in ieder geval proberen.”

Door Haluk