De VS zegt dat Sudan vorig jaar chemische wapens heeft ingezet in de verwoestende burgeroorlog in het land. Daarom worden er sancties ingesteld, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Dat betekent onder meer dat de Amerikaanse export naar Sudan vanaf 6 juni wordt beperkt.

De VS heeft geen details bekendgemaakt over waar en wanneer er chemische wapens zouden zijn gebruikt. In januari meldde The New York Times dat het Sudanese leger zeker twee keer chloorgas heeft ingezet bij de strijd tegen de paramilitaire eenheid Rapid Support Forces (RSF).

Chloorgas is relatief eenvoudig in te zetten. Het werd in het verleden ook gebruikt door het Syrische regime, onder president Assad. Het kan veel pijn en letsel veroorzaken aan het lichaam en uiteindelijk dodelijk zijn. The New York Times meldde op basis van de bronnen dat de Sudanese legerleider Burhan het gebruik van het wapen heeft goedgekeurd. Vanuit Sudan is nog geen officiële reactie op de Amerikaanse sancties.

Grootste humanitaire ramp ter wereld

In het Afrikaanse land woedt ruim twee jaar een bloedige machtsstrijd tussen het Sudanese leger en de RSF, die vooral bestaat uit Sudanezen van Arabische afkomst. Zij richten zich vooral tegen inwoners van Afrikaanse afkomst.

Bij de verwoestende oorlog zijn zeker 150.000 doden gevallen. Meer dan twaalf miljoen mensen zijn ontheemd, 25 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig. De VN sprak vorige maand van de grootste humanitaire ramp ter wereld van dit moment.

De afgelopen maanden verliep de strijd in het voordeel van het Sudanese leger, dat onder meer de hoofdstad Khartoem wist te heroveren. Begin deze maand was er echter een grote droneaanval van de RSF op Port Sudan, de tijdelijke hoofdstad, die lange tijd als veilig werd beschouwd.

Sancties tegen leiders

De milities van de RSF worden door de VS beschuldigd van genocide in de Sudanese regio Darfur. De Amerikanen stelden afgelopen januari al sancties in tegen RSF-generaal Mohamed Hamdan Dagalo. Hij mag de VS niet meer in en zijn bezittingen in het land zijn bevroren.

Niet veel later kreeg ook de leider van het Sudanese leger te maken met dergelijke strafmaatregelen van de Amerikanen. Generaal Abdel Fattah Burhan wordt ervan beschuldigd dodelijke aanvallen te hebben uitgevoerd op burgers. Ook zou hij honger als wapen hebben ingezet.

Correspondent Elles van Gelder ging eerder naar een vluchtelingenkamp in Tsjaad op de grens met Sudan:

Door Haluk