Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een methode ontwikkeld waarmee gemanipuleerde beelden door kunstmatige intelligentie (AI) kunnen worden herkend. De deepfakes kunnen worden herkend door te kijken naar de hartslag.
Volgens het NFI wordt het steeds lastiger om nepvideo’s met het blote oog te herkennen door de vele technologische ontwikkelingen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de maatschappij: het is makkelijk om bijvoorbeeld misleidend materiaal voor waar aan te zien.
Het instituut wilde daarom onderzoeken of gemanipuleerde beelden te herkennen zijn. Door middel van bloedstroomdetectie kan worden de echtheid van bewegende beelden worden bepaald.
Verkleuring in gezicht
“Een hartslag is iets wat je moeilijk kan namaken”, vertelt NFI-onderzoeker Zeno Geradts. “Bij elke hartslag zetten de kleine adertjes onder je ogen en in je gezicht iets op.” Dat veroorzaakt volgens de onderzoeker een klein kleurverschil in het gelaat. “En dat kunnen wij detecteren.” De veranderende bloedstroom ontbreekt namelijk in gezichten bij deepfakes.
De onderzoeker kwam op het idee nadat hij in 2012 op een publicatie van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) was gestuit. Daarin stond dat onderzoekers iemands hartslag kunnen meten door de adertjes in het gezicht. “Ik wist meteen dat we dit zouden kunnen gebruiken voor beelddetectie”, aldus Geradts.
Het NFI wil de methode inzetten bij strafzaken. “Als er een moord wordt gepleegd en er zijn camerabeelden van. Als iemand zegt dat de beelden niet echt zijn dan kunnen we onderzoeken of dat zo is of niet.”
Volgende week zal Geradts de methode in Ierland presenteren tijdens een Europees forensisch congres.