De organisatie van het Eurovisie Songfestival gaat de stemmenwerving rond het muziekevenement onderzoeken. Dat heeft songfestivaldirecteur Martin Green bekendgemaakt.

Bij de laatste editie was er veel ophef over het hoge aantal publieksstemmen (297) dat Israël via televoting kreeg. Bij de jurybeoordeling was het land veel lager geëindigd. De EBU, het samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen dat het Songfestival organiseert, wil weten of er niet “buitenproportioneel veel invloed is uitgeoefend”.

Kijkers uit dertien landen, waaronder Nederland en ook Spanje, gaven Israël de maximale score van twaalf punten. Daardoor steeg het land van de veertiende plek met zestig punten naar de tweede plek, achter winnaar Oostenrijk. De Spaanse omroep RTVE had daarom om een onderzoek naar de publieksstemmen gevraagd.

De organisatie gaat kijken naar de promotie van acts door hun delegaties en andere partijen. Green zegt dat promotie is toegestaan “om artiesten te eren, hun profiel te vergroten en toekomstige carrières te verkondigen”, maar de organisatie wil “ervoor zorgen dat dergelijke promotie de natuurlijke mobilisatie van gemeenschappen en diaspora’s die we zien in alle stemmingen van het entertainmentpubliek niet onevenredig beïnvloedt”.

Voorafgaand aan de finale voerde Israël zeer actief online campagne om stemmen te werven voor het nummer New Day Will Rise van zangeres Yuval Raphael.

Twintig stemmen

Daarnaast schrijft Green het aantal stemmen dat iemand mag uitbrengen te zullen onderzoeken. Nu is dat nog twintig stemmen per persoon, “om ervoor te zorgen dat publiek van alle leeftijden op meer dan één van hun favoriete nummers kan stemmen”. Daarmee bedoelt hij dat bijvoorbeeld meerdere gezinsleden via hetzelfde telefoonnummer stemmen.

Green benadrukt dat er “momenteel geen bewijs dat dit de uiteindelijke uitslag onevenredig beïnvloedt. Maar de vraag is echter gesteld en dus zullen we ernaar kijken”.

Spanje wil van organisator EBU een gedetailleerde analyse van de publieksstemmen. In navolging van de Spaanse RTVE hebben ook andere Europese omroepen om zo’n onderzoek gevraagd. In België wil de VRT volledige transparantie over de televote. De Vlaamse omroep trekt toekomstige deelnames in twijfel als de organisator EBU niet met een serieus antwoord komt.

Ook Finland, IJsland en Slovenië lieten weten zich aan te sluiten bij het verzoek van de Spanjaarden. Daarna hebben de AVROTROS en de NPO gezegd met de organisatie in gesprek te willen over de geloofwaardigheid van het apolitieke karakter van het Songfestival. Volgens de twee wordt het evenement in toenemende mate beïnvloed door maatschappelijke en geopolitieke spanningen.

Elk jaar bestuderen

In zijn verklaring zegt Green dat de stemgegevens elk jaar bestudeerd worden. “Vervolgens doen we aanbevelingen voor mogelijke acties om ervoor te zorgen dat onze regels en systemen feilloos blijven en rekening houden met hedendaagse externe factoren zoals technologische vooruitgang en externe invloeden. Dit proces zal zoals gebruikelijk in juni van dit jaar plaatsvinden”, zegt Green.

Door Haluk