“De eerste training met Den Bosch dit seizoen stond ik huilend op het veld. Maar toen kwam ook het besef: zelfs nu ik me zo down voel, vind ik keepen gewoon heel leuk. Er zit zo veel liefde voor deze sport in mij. Dat ga ik me niet laten afnemen.”

Josine Koning staat vandaag met hockeyclub Den Bosch in de finale om het landskampioenschap, de eerste van twee wedstrijden met SCHC als tegenstander. De landstitel zou niet alleen een bekroning zijn voor Den Bosch, maar ook voor Koning persoonlijk.

Ze beleefde een bikkelharde zomer. Toenmalig bondscoach Paul van Ass gaf voor de Olympische Spelen in Parijs de voorkeur aan Anne Veenendaal (Amsterdam) als keepster en dat ervaarde de 29-jarige Utrechtse als een enorme klap.

Felle concurrentiestrijd

Beide doelvrouwen zijn bij het Nederlands team al acht jaar in een felle concurrentiestrijd verwikkeld. De twee ontlopen elkaar nauwelijks, maar tot Parijs viel de keuze op de belangrijke momenten vrijwel altijd op Koning. “Afvallen is een kutgevoel. Mensen zeggen wel dat het is alsof je in de rouw gaat, omdat je je droom opgeeft. Je gaat veel fases door.”

Dit hele seizoen werd ze geconfronteerd met het gemis. “De eerste training weer met Oranje, de eerste interland. Het was pijnlijk voor me. Je komt weer even terug in de emotie: dit had ik de hele zomer willen doen, met de meiden op het veld staan.”

Ze besloot een week na de bekendmaking van de selectie hulp te zoeken bij een haptotherapeut, om beter bij haar gevoelens te komen. “Ik ben heel goed in emoties wegstoppen en opkroppen en dat werkt gewoon niet. Op de korte termijn wel, maar ik wilde voorkomen dat ik na een halfjaar tegen een muur aan zou lopen.”

Ze legt uit hoe de therapeut haar doorgaans begeleidt bij het voelen waar een emotie in haar lichaam zit. “Ze vraagt me om de voeten stevig op de grond te zetten, naar mijn buik te ademen en hardop uit te spreken waar ik een emotie voel. Als de tranen komen, weet ik dat het loskomt.”

“Het zijn vaak de diepe emoties die ervoor zorgen dat je twee weken lang stijve schouders hebt.”

Koning besloot haar doelen na de misgelopen Spelen klein te houden. “Presteren met Den Bosch. Het terugkomen in mijn normale Josine, gefocust, met een glimlach op het veld.” Ze vond zichzelf weer terug. “Dat was na de zomer, denk ik, maar het was een geleidelijk proces. Pas na de winterstop besefte ik: ik ben terug en ik kan toch nog dat procentje beter.”

Dit jaar incasseerde Koning slechts 18 goals in 22 wedstrijden in de reguliere competitie, Veenendaal 33. En in de halve finale van play-offs versloeg Koning met Den Bosch het Amsterdam van Veenendaal. Je zou kunnen zeggen dat Koning nu de beste keepster van Nederland is.

“Ja, maar dat is het moeilijke aan de keeperspositie: uit cijfers kan je iets afleiden, maar niet alles. Niet elke bal is houdbaar.”

Centimeterwerk

Met katachtige reflexen keepte Koning de wedstrijden van haar leven in de Euro Hockey League, die Den Bosch afgelopen april won. Juist door vorig jaar zo diep te gaan in haar gevoel, lukte het om weer zo vrij te kunnen keepen.

“Keepen is centimeterwerk en ook onderbuikgevoel. Je moet durven vertrouwen op je intuïtie en daardoor lang durven wachten, zodat je snel kan schakelen. Haptonomie speelt echt een belangrijke rol voor mij als keeper.”

Bekijk hier hoe Koning uitblonk tijdens de Euro Hockey League in de kwartfinale tegen SCHC:

Gelukkig is er bij Oranje, ook onder de nieuwe bondscoach Raoul Ehren, steeds meer ruimte voor gevoel, zegt ze. “Ehren is ook groot voorstander van iemand hebben om mee te praten. Dat had hij bij Den Bosch al jaren geleden geïntroduceerd en als bondscoach bij België ook. Zij waren een van de weinige teams die ook een teambegeleider op mentaal vlak mee hadden naar de Spelen van Parijs.”

Koning vertelt dat steeds meer tophockeysters mentale begeleiding hebben. “Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, vind ik. Het is goed om je kwetsbaarheid te tonen.”

En de keepersstrijd met Veenendaal? Zal ze eerste keepster zijn bij het aankomende EK? “Tuurlijk hoop je dat, maar ik ben ook realistisch, want het ligt heel dicht bij elkaar. Er is nu nog niks over bekend, alle scenario’s zijn nog mogelijk.”

Door Haluk